top of page
Image by Surface

התמכרות למסכים

 

מסכים בחופש הגדול – שקט מהילדים או התמכרות?

מחקרים שנערכו בנושא הראו כי בעת שגרה רגילה ילדים ובני נוער משתמשים במסכים 24 שעות בשבוע. כיום, בחופש הגדול, חששות ההורים מתחדדים:

בבתים רבים השימוש במסך הולך וגובר והנוכחות ההורית בבית פוחתת כך שישנה עליה בסיכון לחשיפה לתכנים בלתי הולמים.

 

אז למה בעצם הילדים נמצאים כל כך הרבה שעות מול המסך?

✓ מדובר בפעילות מהנה! גם רובנו כמבוגרים יכולים להזדהות עם זה (למתקדמים- גם אפשר לראות במוח הפרשות מוגברות של דופמין בעת שימוש במסך).

✓ הרשתות החברתיות מסייעות לילדים לפתח את הזהות העצמית שלהם ולחקור תחביבים שונים - כגון יצירה אומנותית, סגנונות מוזיקליים שונים, למידה על אודות תרבויות שונות וכד'.

✓ הימצאותם של מתבגרים ברשת משרתת גם חלק מהצרכים החברתיים הנורמטיביים שלהם ומעניקה להם תחושת שייכות חברתית. במהלך החופש, מרבית הקשרים החברתיים של ילדנו עם בני כיתתו מתנהלת באופן וירטואלי בטלפון, ברשתות החברתיות או במשחקים המקוונים. בשל כך, מעמדו החברתי של הילד תלוי בקשרים החברתיים הווירטואליים שהוא מפתח –אני מחובר משמע אני קיים.

 

אם זה כל כך טוב...אז למה בעצם לא להמשיך?

• חשוב להיות ערים לחסרונות ולסכנות הטמונות בעולם המסכים. בשל שימוש ממושך במסכים, ישנה סכנה להפחתת פעילויות מקדמות בריאות כגון פעילות גופנית, זמן שינה ותזונה נכונה. במהלך החופש הגדול ישנה חשיבות כפולה ומכופלת לשמירה על אורח חיים בריא. מומלץ כי הורים יסייעו לילדיהם למצוא פעילויות חלופיות – למשל משחק משותף, ציור או הכנת אוכל יחד על מנת להסב את תשומת הלב להרגלי אכילה תקינים. מומלץ לעודד את הילדים לצאת אל העולם ולהיפגש עם חברים באופן פיזי כמה שיותר, במטרה לצבור חוויות משמעותיות ולתרגל את המיומנויות החברתיות שלהם. בנוסף חשוב לשמור על זמני פעילות גופנית במהלך היום ושמירה על זמני שינה הנחוצים בכל גיל לצורך התפתחות תקינה, יכולות ריכוז ומצב רוח חיובי.
• הרשת החברתית מעודדת בעיקר הצגה של העצמי כבעל דימוי גבוה, מוצלח, יפה, חכם; בני הנוער שגדלים לתוך זירה חברתית זו מרגישים תחרותיות גבוהה מצד בני גילם. מומלץ להורים לנצל את ההזדמנות בה הם נוכחים יותר בבית ולפתוח ערוצי תקשורת פתוחים וכנים עם ילדיהם. במסגרת השיח הפתוח, יוכל ההורה לסייע לילדיו לבנות דימוי עצמי אמיתי ובריא וכן לסייע לו בפתרון קונפליקטים ברשתות החברתיות.

• אחת הסכנות המשמעותיות ביותר ברשת, אשר מתעצמת בתקופת החופש הגדול, היא סכנת החשיפה לתוכן לא תואם גיל. ילדים רבים נחשפים לתכנים מיניים ואלימים באינטרנט. ברשתות החברתיות ילדים עלולים להיחשף לבריונות ולשיימינג. כמו כן, קיימת סכנה להיתקל ברמאים ובפדופילים. באחריות ההורים ליזום פתיחת ערוצי תקשורת כנים. ככל שגיל הילד צעיר יותר, ישנה הזדמנות טובה יותר לבסס יחסי אמון ופתיחות בשיח על הסכנות הללו. אנו יודעים שכאשר שיח על מוגנות ברשת מתחיל בגיל ההתבגרות, מתעוררת במקרים רבים חשדנות מצד המתבגר ושיפוטיות מצד ההורה. התעניינות הורית כנה בתכנים שלהם חשוף הילד, יכולה לחזק את הקשר ביניהם ומשפרת את יכולת ההשגחה ההורית. חשוב לזכור שכאשר הילד נפגע ברשת, ניתן להיעזר במוקד 105 של משטרת ישראל.

• ילדים שחוו קשיים שונים לפני החופש הגדול, כגון קשיים בתחום החברתי, חרדות ותנודות במצב הרוח, עשויים להיות בסיכון מיוחד בחשיפה למסכים בזמן החופש הגדול. חשוב שהורים אשר מזהים דפוס זה אצל ילדיהם, יתנו תשומת לב מיוחדת במהלך החופשה, יעודדו את ילדם לפעילויות מקדמות בריאות ויפנו לסיוע מקצועי בעת הצורך.

 

במידה ואנחנו חוששים מכך שהיקף השימוש של הילד במסך הינו גדול מדי, מה ניתן לעשות?

• ייתכן ולעיתים נרצה למנוע מהילד חשיפה למסך, אך אנו ממליצים לעבור מוקדם ככל האפשר ממניעה למגבלה – כלומר להגביל את משך השימוש במסך ולגרום כך לילד לתעדף את פעילויות הפנאי שלו.

• בשלב הבא, אנו ממליצים לעבור ממגבלה לניהול עצמי – כלומר להסיר את המגבלות ולסייע לילד להבין "על בשרו" את החסרונות בשימוש יתר במסך. מחקרים מראים שילדים שלמדו עצמאות ושליטה עצמית בשימוש במסך, הגיעו להישגים אקדמיים גבוהים יותר בבגרותם.

 

ומה איתנו ההורים?

במידה ואנו חוששים מכך שהיקף השימוש של ילדינו במסכים גדול מדי, חשוב גם להתבונן על עצמנו: מהו המודל שאנו נותנים לילדים? מהו היקף השימוש שלנו במסכים? כמה אנחנו נמצאים עם הטלפון בזמן שאנחנו נמצאים בפעילויות עם הילדים שלנו? איזה מסר אנו מעבירים להם? מחקרים מראים שמשך תשומת הלב שהעניק הורה לילדו ירד בעשרים השנים האחרונות משעתיים ביום לרבע שעה ביום בלבד! בהזדמנויות שבהן נמצאים יחד, מומלץ להניח מדי פעם את הטלפון בצד ולחזק את הקשרים בין בני המשפחה.

 

לסיכום, אין ספק השימוש היום יומי והאינטנסיבי במסכים הפכו לחלק אינטגרלי מחייהם של ילדנו,

בני הנוער ומבוגרים כאחד וכפי שאנו רואים הטכנולוגיה נמצאת כאן כדי להישאר ואף להתפתח.

הטכנולוגיה גם מסייעת לנו רבות בעידן הנוכחי באפשרויות הלמידה והעבודה מרחוק. השימוש במסכים מסב הנאה לילדים ומבוגרים כאחד. יחד עם זאת, חשוב שנהיה ערים להשלכות ואף לסיכונים הבריאותיים, הנפשיים והמשפחתיים הכרוכים בחשיפה זו למסכים. שימוש מושכל ונבון בכלי עוצמתי זה, יכול לסייע להפיק את המיטב ממנו ולהפחית את הסיכונים. מומלץ לנצל את תקופת החופש כדי לשוחח עם ילדיכם בנוגע לשימוש שלהם במסכים וברשתות החברתיות. נסו לשחק עם הילדים באחד המשחקים שהם היו רוצים לשתף אתכם, או לצפות איתם בסדרה אהובה עליהם או להיכנס יחד לסיור וירטואלי ברשת החברתית הפופולארית. זכרו, התעניינו בעולמם הווירטואלי ללא שימוש בביקורת ובשיפוטיות, על מנת לזכות בשיתוף פעולה גבוה יותר וקרבה.

התמכרות למסכים: News
bottom of page